10 böcker att läsa under julledigheten

photo by Ylanite Koppens

Julläsning

Nu är det snart jul. Äntligen! Jag är barnsligt förtjust i den här högtiden. Fr.o.m. nu tänker jag ta lite ledigt och äta gott, spela spel med mina döttrar, se på film och skriva på boken förstås. Men julledigheten erbjuder också ett perfekt tillfälle att krypa upp i soffan med en bra bok.

Jag älskar böcker. Det är smått magiskt hur några bokstäver kan förändra ens liv. Har du läst någon bok som förändrat din syn på omvärlden, kanske en roman som du inte kan glömma eller en faktabok som gav dig en aha-upplevelse? Vilka böcker har du läst i år som du skulle vilja rekommendera? .

Jag såg idag att jag har läst och lyssnat på 200 böcker i år. Av dessa har jag nu valt ut 10 stycken guldklimpar som jag kan rekommendera som julläsning. Vill du se hela min lista så kan du göra det här

Då kör vi!

1) Intelligent Disobedience: Doing Right When What You’re Told to Do Is Wrong

Av Ira Chaleff

Chris: Chaleff är en av världens främsta följarskapsgurus. Lustigt nog har jag inte läst den här boken förrän i år. Det beror delvis på att jag och Chaleff har lite olika syn på vad som gör någon till följare. Chaleff menar att alla som är underordnade är följare men så definierar inte jag begreppet. Ändå är det här helt klart en bok värd att läsa, framför allt om man är intresserad av hur man på bästa sätt vägrar att lyda felaktiga order.

Baksidestext:

“Torture in Abu Ghraib prison. Corporate fraud. Falsified records at Veterans Administration hospitals. Teachers pressured to feed test answers to students. These scandals could have been prevented if, early on, people had said no to their higher-ups. In this timely new book, Ira Chaleff goes deeply into when and how to disobey inappropriate orders, reduce unacceptable risk, and find better ways to achieve legitimate goals.

The inspiration for the book, and its title, came from a concept used in guide dog training. Guide dogs must be able to recognize a command that would put their human and themselves at risk, effectively resist the command, and identify safer options for achieving the goal. This is precisely what Chaleff shows humans how to do.

He delves into the psychological dynamics of obedience, drawing in particular on what Stanley Milgram’s seminal Yale experiments—in which volunteers were induced to administer shocks to innocent people—teach us about how to reduce compliance with harmful orders. Using dozens of vivid examples of historical events and everyday situations, Chaleff offers advice on judging whether intelligent disobedience is called for, how to effectively express opposition, and how to create a culture where, rather than “just following orders,” citizens are educated and encouraged to think about whether those orders make sense.”

2) Before You Know It: The Unconscious Reasons We Do What We Do

Av John A. Bargh

Chris: “En otroligt spännande bok om människans undermedvetna, skriven av en av världens främsta experter. Det här är en sådan där bok där jag fortfarande kan komma ihåg var jag befann mig när jag lyssnade på vissa stycken. Är du intresserad av psykologi och människans undermedvetna så är det här en given bok att läsa.”

Baksidestext:

Dr. John Bargh, the world’s leading expert on the unconscious mind, presents a “brilliant and convincing book” (Malcolm Gladwell) cited as an outstanding read of 2017 by Business Insider and The Financial Times—giving us an entirely new understanding of the hidden mental processes that secretly govern every aspect of our behavior.

For more than three decades, Dr. John Bargh has conducted revolutionary research into the unconscious mind, research featured in bestsellers like Blink and Thinking Fast and Slow. Now, in what Dr. John Gottman said was “the most important and exciting book in psychology that has been written in the past twenty years,” Dr. Bargh takes us on an entertaining and enlightening tour of the forces that affect everyday behavior while transforming our understanding of ourselves in profound ways.

Dr. Bargh takes us into his labs at New York University and Yale—where he and his colleagues have discovered how the unconscious guides our behavior, goals, and motivations in areas like race relations, parenting, business, consumer behavior, and addiction. With infectious enthusiasm he reveals what science now knows about the pervasive influence of the unconscious mind in who we choose to date or vote for, what we buy, where we live, how we perform on tests and in job interviews, and much more. Because the unconscious works in ways we are completely unaware of, Before You Know It is full of surprising and entertaining revelations as well as useful tricks to help you remember items on your to-do list, to shop smarter, and to sleep better.

Before You Know It is “a fascinating compendium of landmark social-psychology research” (Publishers Weekly) and an introduction to a fabulous world that exists below the surface of your awareness and yet is the key to knowing yourself and unlocking new ways of thinking, feeling, and behaving.

3) Bärande band : vänskap, kärlek och brödraskap i det medeltida Nordeuropa, ca 1000-1200

av Lars Hermansson

Chris: ”En fascinerande bok om hur makt under vikingatiden ursprungligen skapades genom sociala nätverk. Här ser vi hur ledarskap formades underifrån genom människors följarskap men också hur kristendomen kom att förändra maktstrukturer och relationen mellan kung och undersåtar.”

Baksidestext:
I det högmedeltida Europa vilade de sociala och politiska systemen på personliga förbindelser. Det hade ännu inte utvecklats starka stater där makten var beroende av ett styrande centrum. Vänskap var alltså inte enbart en förtrolig relation mellan två personer utan ett viktigt pragmatiskt instrument för att upprätta social ordning och för att nå framgång inom det politiska spelet.

I boken Bärande band diskuterar Lars Hermansson hur religiösa föreställningar och normer relaterade till uppfattningar om vänskap och kärlek. Hur påverkade dessa tankesätt de medeltida människornas sociala identitet och politiska handlande? Med exempel hämtade från 1000- och 1100-talets Nordeuropa söker författaren svar på varför vänskapen lovsjöngs hos såväl de aristokratiska krigarnas brödraskap som inom klostrens murar.

Vänskapsbanden var grundpelare på vilken hela samhällsbyggnaden vilade. De symboliserade det rättfärdiga handlandet och själens förening med Gud, och hyllades som såväl politiskt som andligt ideal. Lars Hermanson driver därför tesen att de politiska och andliga aspekterna på fenomenet vänskap inte kan åtskiljas i två olika sfärer, det vore helt främmande för medeltida tänkande.

4) Sapiens : en kort historik över mänskligheten

Av Yuval Noah Harari

Chris: “En uppskattad bok av både experter och lekmän. Harari tar läsaren genom människans historia på ett enkelt och lättbegripligt sätt. Har du redan läst boken och vill ha något mer djupgående så kan jag rekommendera Jared Diamonds bok: ”Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies.”

Baksidestext:

Sapiens är en storslagen berättelse om människans ursprung, nutid och framtid. Historikern Yuval Noah Harari tar oss med från Homo sapiens första steg på jorden, då vi var ett däggdjur bland alla andra, till idag när vi står som världens obestridda härskare – med makt att både skapa och utplåna liv.

För cirka 70 000 år sedan var jorden befolkad av minst sex olika mänskliga arter. Ingen av dem hade någon större inverkan på den globala ekologin. Idag har bara en art överlevt – Homo sapiens. Hur blev det så? En del av hemligheten bakom framgångarna är att vi är det enda djur som kan prata om saker som existerar enbart i vår egen fantasi, såsom gudar, nationer, pengar och mänskliga rättigheter. Om detta och mycket mer handlar denna internationella bästsäljare som ger nytt bränsle åt diskussionen om vårt gemensamma förflutna och planetens framtid.

Professor Yuval Noah Harari (född 1976) är verksam vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och slutförde sin doktorsavhandling vid University of Oxford. Hans specialområde är världens historia och makrohistoriska processer. Harari har publicerat ett flertal böcker och artiklar och hans filmade föreläsningar om världens historia har blivit en stor succé på Youtube.

5) Most Likely to Succeed: Preparing Our Kids for the Innovation Era

Av Tony Wagner och Ted Dintersmith

Chris: “I en tid då allt fler arbetsgivare värdesätter idérika medarbetare fortsätter skolan att utbilda sina elever enligt gamla mallar. Det här är en tänkvärd bok om hur dagens skola hämmar barns kreativitet och nyfikenhet, samt vad som behöver göras för att skapa en förändring. Jag tyckte om den här boken eftersom den utmanar traditionellt tänkande i jakten på positiv förändring.”

Baksidestext:

Today more than ever, we prize academic achievement, pressuring our children to get into the “right” colleges, have the highest GPAs, and pursue advanced degrees. But while students may graduate with credentials, by and large they lack the competencies needed to be thoughtful, engaged citizens and to get good jobs in our rapidly evolving economy. Our school system was engineered a century ago to produce a work force for a world that no longer exists. Alarmingly, our methods of schooling crush the creativity and initiative young people need to thrive in the twenty-first century.

In Most Likely to Succeed, bestselling author and education expert Tony Wagner and venture capitalist Ted Dintersmith call for a complete overhaul of the function and focus of American schools, sharing insights and stories from the front lines, including profiles of successful students, teachers, parents, and business leaders.

Most Likely to Succeed presents a new vision of American education, one that puts wonder, creativity, and initiative at the very heart of the learning process and prepares students for today’s economy. This book offers parents and educators a crucial guide to getting the best for their children and a roadmap for policymakers and opinion leaders.

6) Mindsharing: The Art of Crowdsourcing Everything

Av Lior Zoref

Chris: ”Det här är en bok om kollektiv intelligens. Hur vi kan dra nytta av digitala nätverk och människors kunskaper för att fatta kloka beslut. En tänkvärd och annorlunda bok som man blir glad av att läsa.”

Baksidestext:

With more than half of all adult Americans using Facebook, Twitter, and LinkedIn, we are more connected than ever. These connections are our greatest source of knowledge and decision-making. Whether we need to make better financial choices, find the love of our life, or transform our career, Mind Sharing offers out-of-the-box ways to use technology to upgrade our thinking.

Through the power of Mind Sharing, we all can learn to make quicker, wiser, and more objective decisions about any aspect of our lives. Mind Sharing is where innovation and creativity is fueled by the collective wisdom of our digital networks. Author Lior Zoref offers step-by-step guidelines for how to tap into the full potential of online networks. These connections have the power to change lives and make dreams come true. Zoref includes examples such as:

  • How a mother’s Facebook update saved the life of a four-year-old boy.
  • How one man used the crowd as a matchmaker and found the love of his life.
  • How a “take me to work with you” post helped one woman create her own personal job fair and discover her dream job was closer than she realized
  • How business leaders are using Mind Sharing to innovate and problem-solve in record time and with better results.
  • How one manager used a LinkedIn Group to create a year’s worth of market research in less than a day.
  • How Mind Sharing can be the key to making any dream a reality, and how the crowd can coach you along the way.

Drawing from his personal experience as a former executive at Microsoft, as well as insights from his PhD research and extensive network, Zoref reveals how strategic crowdsourcing has the ability to supercharge our thinking, and upgrade every aspect of our lives.

7) Predictably Irrational: The Hidden Forces That Shape Our Decisions

Av Dan Ariely

Chris: “Dan Ariely är en av världens främsta beteendeekonomer. Inte nog med att han genomfört åtskilliga spännande studier, han förmedlar dem också på ett roligt och tänkvärt sätt. Ariely har skrivit åtskilliga böcker och i stort sett alla är bra.”

Baksidestext:

Why do our headaches persist after taking a one-cent aspirin but disappear when we take a 50-cent aspirin?

Why does recalling the Ten Commandments reduce our tendency to lie, even when we couldn’t possibly be caught?

Why do we splurge on a lavish meal but cut coupons to save twenty-five cents on a can of soup?

Why do we go back for second helpings at the unlimited buffet, even when our stomachs are already full?

And how did we ever start spending $4.15 on a cup of coffee when, just a few years ago, we used to pay less than a dollar?

When it comes to making decisions in our lives, we think we’re in control. We think we’re making smart, rational choices. But are we?

In a series of illuminating, often surprising experiments, MIT behavioral economist Dan Ariely refutes the common assumption that we behave in fundamentally rational ways. Blending everyday experience with groundbreaking research, Ariely explains how expectations, emotions, social norms, and other invisible, seemingly illogical forces skew our reasoning abilities.

Not only do we make astonishingly simple mistakes every day, but we make the same ”types” of mistakes, Ariely discovers. We consistently overpay, underestimate, and procrastinate. We fail to understand the profound effects of our emotions on what we want, and we overvalue what we already own. Yet these misguided behaviors are neither random nor senseless. They’re systematic and predictable–making us ”predictably” irrational.

From drinking coffee to losing weight, from buying a car to choosing a romantic partner, Ariely explains how to break through these systematic patterns of thought to make better decisions. ”Predictably Irrational” will change the way we interact with the world–one small decision at a time.

 

8) Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies

Av James C. Collins och Jerry I. Porras

Chris: “Collins är känd för att ha skrivit boken ”Good To Great : Hur Vanliga Företag Tar Språnget Till Mästarklass”. Här är uppföljaren och den är minst lika bra. Faktum är att i stort sett alla Collins böcker är värda att läsa. Om du är intresserad av orsaken till att vissa företag lyckas vara framgångsrika år efter år medan andra går upp som en sol och ner som en pannkaka, då är det här boken för dig.” 

Baksidestext:

”This is not a book about charismatic visionary leaders. It is not about visionary product concepts or visionary products or visionary market insights. Nor is it about just having a corporate vision. This is a book about something far more important, enduring, and substantial. This is a book about visionary companies.” So write Jim Collins and Jerry Porras in this groundbreaking book that shatters myths, provides new insights, and gives practical guidance to those who would like to build landmark companies that stand the test of time.

Drawing upon a six-year research project at the Stanford University Graduate School of Business, Collins and Porras took eighteen truly exceptional and long-lasting companies — they have an average age of nearly one hundred years and have outperformed the general stock market by a factor of fifteen since 1926 — and studied each company in direct comparison to one of its top competitors. They examined the companies from their very beginnings to the present day — as start-ups, as midsize companies, and as large corporations. Throughout, the authors asked: ”What makes the truly exceptional companies different from other companies?”

What separates General Electric, 3M, Merck, Wal-Mart, Hewlett-Packard, Walt Disney, and Philip Morris from their rivals? How, for example, did Procter & Gamble, which began life substantially behind rival Colgate, eventually prevail as the premier institution in its industry? How was Motorola able to move from a humble battery repair business into integrated circuits and cellular communications, while Zenith never became dominant in anything other than TVs? How did Boeing unseat McDonnell Douglas as the world’s best commercial aircraft company — what did Boeing have that McDonnell Douglas lacked?

By answering such questions, Collins and Porras go beyond the incessant barrage of management buzzwords and fads of the day to discover timeless qualities that have consistently distinguished out-standing companies. They also provide inspiration to all executives and entrepreneurs by destroying the false but widely accepted idea that only charismatic visionary leaders can build visionary companies.

Filled with hundreds of specific examples and organized into a coherent framework of practical concepts that can be applied by managers and entrepreneurs at all levels, Built to Last provides a master blueprint for building organizations that will prosper long into the twenty-first century and beyond.

9) The Science Delusion: Freeing the Spirit of Enquiry

Av Rupert Sheldrake

Chris: ”Det här är en väldigt intressant bok men kanske inte något man sträckläser. Rupert Sheldrake skakar om hela forskningsvärlden genom sina frågor. Hur kommer det sig t.ex. att vissa frågor är okay att studera (t.ex. spelteorier) medan andra anses löjeväckande (t.ex. finns telepati?) Sheldrake visar hur vissa antaganden har blivit så accepterade att ingen längre ifrågasätter dem. Låter det bekant? :)” 

Baksidestext:

The science delusion is the belief that science already understands the nature of reality. The fundamental questions are answered, leaving only the details to be filled in. In this book, Dr Rupert Sheldrake, one of the world’s most innovative scientists, shows that science is being constricted by assumptions that have hardened into dogmas. The ’scientific worldview’ has become a belief system. All reality is material or physical. The world is a machine, made up of dead matter. Nature is purposeless. Consciousness is nothing but the physical activity of the brain. Free will is an illusion. God exists only as an idea in human minds, imprisoned within our skulls. Sheldrake examines these dogmas scientifically, and shows persuasively that science would be better off without them: freer, more interesting, and more fun.

In The God Delusion Richard Dawkins used science to bash God, but here Rupert Sheldrake shows that Dawkins’ understanding of what science can do is old-fashioned and itself a delusion.

10) Neither Wolf Nor Dog: On Forgotten Roads with an Indian Elder

Av Kent Nerburn

Chris: ”Till skillnad från övriga böcker på den här listan så är Kent Nerburns bok en roman, men en tänkvärd sådan. Boken beskriver bl.a. indianernas syn på ledare och deras förhållande till den ”vite mannen”. En rolig, angenäm och minnesvärd bok att läsa/lyssna på medan vintermörkret tränger sig på.”

Baksidestext:

In this 1996 Minnesota Book Award winner, Kent Nerburn draws the reader deep into the world of an Indian elder known only as Dan. It’s a world of Indian towns, white roadside cafes, and abandoned roads that swirl with the memories of the Ghost Dance and Sitting Bull. Readers meet vivid characters like Jumbo, a 400-pound mechanic, and Annie, an 80-year-old Lakota woman living in a log cabin. Threading through the book is the story of two men struggling to find a common voice. Neither Wolf nor Dog takes readers to the heart of the Native American experience. As the story unfolds, Dan speaks eloquently on the difference between land and property, the power of silence, and the selling of sacred ceremonies. This edition features a new introduction by the author. “This is a sobering, humbling, cleansing, loving book, one that every American should read.” — Yoga Journal

Bild av Couleur

Så, jag hoppas någon av böckerna är av intresse. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker när du läst någon av dem. Själv tar jag lite ledigt nu. Hoppas du gör detsamma.

Jag önskar dig en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Håll dig friska så ses vi här igen i Januari.

Chris

Leave a Reply