Våra olikheter får oss att följa

Var och en av oss har olika kunskaper och talanger men olika situationer kräver också olika kompetenser och förmågor. Tack och lov har vi människor utvecklat en unik förmåga att identifiera och använda oss av varandras styrkor.

Står vi inför en utmaning som är lite svår, ja då vänder vi oss främst till den person vi tror är bäst lämpad att hjälpa oss.

Faktum är att vi byggt hela vårt samhällen utifrån denna logik. Blir vi sjuka går vi till doktorn. Om vår bil går sönder tar vi den till en mekaniker. Det här är så naturligt för oss att vi inte ens tänker på det.
Såvida inte någon ignorerar denna logik förstås. Om ditt hus brinner och din partner ringer en bibliotekarie istället för brandkåren, ja
då är jag rätt säker på att du kommer att bli både upprörd och förbannad. Vem fan ringer biblioteket när det brinner? Ingen! Varför? För att vi i 300 000 år samarbetat genom att använda varandras olikheter. 

Så vad har det här med följarskap att göra? Jo, när vi bestämmer oss för vem vi vill följa använder vi samma logik. Vi väljer att följa den person vi tror är bäst lämpad att hjälpa oss att nå vårt mål eller vision.

I nästa inslag ska vi titta på hur det här påverkar vår traditionella bild av ledarskap.

Du måste acceptera cookies på denna sida för att videor ska fungera. För mer information, besök vår sida för cookies.

Leave a Reply