Vad är en ledare?

Vad är en ledare? 

Vi satt i ett ljust samtalsrum, några våningar upp i en vacker byggnad mitt i centrala Stockholm. Jag var lite nervös. Personen jag skulle intervjua (vi kan kalla henne för Karin) var Vd: för ett framgångsrikt bolag som fokuserade på ledarskapsutveckling. Själv hade jag bara studerat följarskap i ca två år och hade nått den där punkten när man kan tillräckligt mycket av ett ämne för att inse hur lite man faktiskt vet. 

Jag behövde inte vara orolig. Karin var vänlig och tillmötesgående. Efter lite småprat och några inledande frågor om hennes bakgrund och bolaget hon drev, ställde jag frågan: ”Vad är en ledare?” Det här var fortfarande bara början på min intervju. Jag var där för att diskutera följare och följarskap, men det skulle visa sig att det mest intressanta svaret jag fick den dagen, var svaret på just den här frågan.

”När jag tänker på en riktigt bra ledare,” började Karin och lutade sig fram, ”då tänker jag på Russell Crowe i filmen The Gladiator. Någon som kan inspirera och motivera människor till en sådan grad att de är redo att dö för en sak.”

Vid det här laget var jag redan medveten om att experter har olika åsikter om vad en ledare är, men inte förrän där och då insåg jag vidden av problemet. Här var en person som drev ett bolag med flera anställda, ägt av respektingivande kapitalister. Hon ägnade dagarna i ända åt andras ledarskapsutveckling och hennes bästa sätt att beskriva ledare var genom att hänvisa till en fiktiv karaktär i en Hollywoodfilm. Vad sa det egentligen om vår syn på ledare? 

På vägen hem snurrade mina tankar kring Karins ord och dess innebörd. Jag hade själv vuxit upp med en ganska luddig bild av vad en ledare var. Jag ”visste” att personer som Nelson Mandela och Winston Churchill var ledare men hade du frågat mig varför jag tyckte så, skulle jag förmodligen inte kunnat ge dig ett bra svar. Det finns dock en förklaring till det. 

Många olika definitioner

I en känd studie genomförd 1991, gick en grupp forskare igenom ett stort antal ledarskapsböcker, artiklar och avhandlingar som publicerats mellan 1940 och 1990. De identifiera 65 olika klassificeringar av definitioner och beskrivningar av ledarskap. Vi pratar alltså inte 65 olika definitioner utan 65 olika klassificeringar av definitioner. Dessutom gällde det här enbart klassificeringar inom engelsk litteratur så det finns säkert fler kategorier där ute. 

Är det inte lite märkligt att det finns så många olika kategoriseringar och definitioner av ledare och ledarskap? 

I sin bok The Power of Followership (publicerad 1992) skrev forskaren Robert E. Kelley följande: ”Efter 2500 års forskning och över 10,000 publicerade ledarskapsstudier, vet vi fortfarande inte vad som gör någon till ledare och det finns inte någon säker metod för att utbilda människor till ledare.” 

Nästan 30 år senare är situationen fortfarande densamma. Den enda skillnaden är att det idag finns fler studier, böcker och artiklar än det fanns i början av 90-talet. Idag finns det också bloggar, vloggar och podcasts som behandlar ämnet. Men trots detta överflöd av information, förblir forskare oense om vad som särskiljer en ledare från en icke-ledare. Det betyder att de inte heller är överens om vilka tekniker som krävs för att få oss andra att följa.

 

Olika åsikter

På många sätt påminner ”ledare” om koncept som ”kärlek” och ”vänskap”. Vi vet ungefär vad det betyder men det är väldigt svårt att definiera. Den stora skillnaden är förstås att vi inte har en massa företag och experter som livnär sig på att lära ut kärlek och vänskap. Har du någonsin hört talas om företag eller myndigheter som skickar sina ledningsgrupper på dyra kärlekskurser i huvudstaden, eller lägger pengar på att utveckla sina chefer i vänskap? Det borde de kanske göra men som det ser ut nu lägger de istället pengarna på att lära cheferna hur man leder andra.

”Ledarskapsindustrin består av en stor andel tolkningar, åsikter och ibland rena gissningar.”

På så sätt har ledarskap blivit en massiv industri, vilket är lite lustigt med tanke på att vi faktiskt inte vet vad en ledare är. Jag tänkte titta närmare på den här industrin i ett framtida inlägg men för närvarande räcker det med att konstatera att ledarskapsindustrin består av en stor andel tolkningar, åsikter och ibland rena gissningar. Tänk gärna på det nästa gång du läser en bok eller går kurs i hur man leder människor. Det finns ingen enhetlig definition av ledare och inte heller finns det någon universell metod som får alla att följa.

 

Så vad är en ledare?

Nu betyder inte det att alla ledarskapsböcker och kurser är irrelevanta. Det finns en hel del matnyttigt att hämta från ledarskapsvärlden, men vi bör vara försiktiga. Den som jagar svaret på frågan: ”vad är en ledare” kommer få olika svar beroende på vem hen frågar. M.a.o., vi vet inte vad en ledare är!

”Vi vet inte vad en ledare är!”

Även om det är intressant i sig att ”ledare” är ett svårtolkat koncept, finns det faktiskt en annan fråga som jag tycker är viktigare att ställa. Nämligen: Om vi inte vet vad en ledare är, hur kan vi då vara så säkra på att ledare är viktiga? 

Den här frågan är viktig eftersom den utmanar ”sanningen” att företag och organisationer måste utveckla ledarskapet för att nå framgång. Tänk om det inte är så? För hur kan vi utveckla något vi inte vet vad det är? 

Kanske är det dags att tänka om kring ledares (och följares) betydelse? Vad tror du?

Leave a Reply