”Hur blir jag en bra ledare?”

”Hur blir jag en bra ledare?”

”Hur blir jag en bra ledare?” /
”Hur får jag människor att följa mig”

Jag misstänker att dessa två frågor till stor del ligger bakom ledarskapsindustrins stora framgång. Visst finns det en skara människor som tycker om att ligga under en korkek och diskutera definitionen av begreppet ”ledare”, men jag tror de är förhållandevis få. De flesta som engagerar sig i ledarskap är mer praktiskt lagda. De vill veta hur de blir bra ledare, eller hur de kan hjälpa andra att bli ledare.

Rolig bild på en apa som inte har några följare

Den som jagar svaret på hur man blir en bra ledare, kan lockas av böcker, artiklar och blogginlägg med säljande rubriker som: ”7 enkla sätt att gå från chef till ledare”; ”4 tips på vad ledare behöver göra här och nu”; ”Så blir du en ledare i världsklass”; ”Så får du folk att följa dig” och ”Enkel ledarskapsmetod som fungerar” etc.

Jag är alltid lite skeptisk till sådana här typer av artiklar. Det beror delvis på att jag försöker förstå dem ur ett följarperspektiv, men också för att jag får känslan av att experterna försöker presentera en slags ledarskapets heliga graal – d.v.s en gyllene metod som alla kan använda för att få folk att följa. Det står ju faktiskt: ”Enkel ledarskapsmetod som fungerar” och ”Så får du folk att följa dig.” Det står inte: ”Enkel ledarskapsmetod som fungerar ibland” eller ”Så får du vissa att följa dig”. Eller hur?

Existerar Ledarskapets Heliga Graal?

Är det möjligt att vi med rätt personlighet och/eller teknik kan få vem som helst att följa? Existerar ledarskapets heliga graal? Vad tror du? Om du fick all den kunskap och erfarenheter som ledarskapsexperter samlat på sig genom åren, skulle du då kunna ena hela världen? Skulle du kunna få varenda själ att följa dig?

Jag tror inte det och det har absolut inget med dig som person att göra. Du är säkert fantastisk, jag menar du läser ju faktiskt den här artikeln. 😉 Det är bara det att ingen har någonsin lyckats få hela mänskligheten att frivilligt följa dem. Inte ens någon gud har varit framgångsrik på det planet och om inte gudar lyckas ena människor att följa dem, varför skulle någon expert sitta på svaren?

Det leder naturligtvis till nästa fråga – varför har ingen lyckats få alla människor att följa?

Jagar vi en myt när vi söker efter ledarskapets hemligheter?

Vi är olika

Svaret är att vi är olika. Varje människa är unik. Det betyder att vi har olika intressen, drömmar, visioner och behov. Vi tycker om olika typer av maträtter, kläder, musikstilar och hobbys. Vi värdesätter olika karaktärsdrag och beteenden, blir attraherade av olika utseenden, blir kära i olika personligheter och finner vänskap hos olika människor. Varför skulle det vara annorlunda med ledare? Varför skulle alla vilja följa en och samma person? Vi tycker inte ens om oss själva vissa dagar.

Eftersom vi är så olika, är det då inte rimligt att anta att vi också har olika förväntningar och krav på de vi vill följa? Jo, det är det. Presidentvalet i USA 2020 är ett bra exempel. Visst var det ett val mellan två presidentkandidater men det var också ett val mellan olika politiska åsikter och samhällsvärderingar.

Och slutsatsen?

Så går det att överhuvudtaget skapa en fullständig lista med de steg som krävs för att bli ledare? Finns det en universell metod som alla kan använda för att få andra att följa? M.a.o., finns ledarskapets heliga graal där ute någonstans? Nej, jag tror inte det.

I ledarskapslitteraturen framställs ofta följare som en enda stor organism; som om vi alla drivs av samma intressen, påverkas av samma faktorer och tolkar beteenden på samma sätt. Den världsbilden stämmer inte överens med verkligheten. Varje potentiell följare är unik. Vi har alla olika förväntningar och krav på de vi följer och dessa krav kan dessutom förändras med tiden.

Så tillbaka till frågan:

”Hur blir jag en bra ledare?”

Svaret, menar jag, är:

”Det beror på följarna”.

Vill du bli en ledare behöver du först förstå de du vill ska följa dig.

3 Comments

 • Johanna Ottosson

  Hej!
  Tack för ett intressant inlägg! Jag håller med dig till fullo (och jag gillar kommentaren om att inte ens Gud klarar det).

  Jag skulle vilja fylla på med en sak när det gäller svaret på din fråga ”Hur blir jag en bra ledare?”.
  Svar: Skaffa dig verktyg så att du förstår hur du ska göra för att möta många olika typer följare.

  Första steget är att förstå sig själv och sedan kan man börja förstå sina följare.

  Jag följer vidare i dina tankar!

  • Chris

   Hej Johanna,

   Stort tack för vänliga ord och relevant synpunkt.

   Jag tror du har väldigt rätt när du betonar vikten av att förstå sig själv. Som Michael Jackson sjöng: ”I’m starting with the man in the mirror”. Det ligger nog en hel del vishet i de orden.

   I alla fall fick din kommentar mig att fundera vidare. Spelar det någon roll huruvida man försöker analysera sig själv ur ett ledarperspektiv eller följarperspektiv? M.a.o., kan vi få olika självbild beroende på om vi ser oss själva som ledare eller följare? Om ja, varför då?

   Jag har inga svar på dessa frågor men ibland är frågorna viktigare än svaren 🙂

 • Johanna Ottosson

  Ja, visst är det så att det spelar roll om man analyserar utifrån ledar- eller följarperspektiv. Jag kan ju vara en fantastisk ledare, men missa följarskapet. Jag kanske inte förstår när det är dags att släppa rodret och låta någon annan styra.
  Och kanske ännu lättare att se att jag är en bra följare, men inte så bra ledare. Det krävs olika fördigheter för att lösa de olika rollerna. Så tänker jag.

Leave a Reply