Följarskap och självledarskap

Ett område som blivit populärt inom ledarskap är det som kallas ”självledarskap”. Hela konceptet irriterar mig för det gör folk förvirrade. Låt mig ge ett exempel. Ibland träffar jag folk som blir lite förvirrade när jag påstår att det inte kan finnas ledare utan följare. ”Men, det finns ju självledarskap,” säger de.

Helt ärligt förstår jag inte det argumentet. Om jag måste leda mig själv för att få saker gjorda, måste inte då också följa mig själv? Jag menar, om din inre ledare säger åt dig att ge dig gå ut på en promenad, ja då kommer du genast stöta på problem om du inte följer dig själv. Du blir bara stående där i tamburen med skorna i hand tills någon kommer och frågar dig vad du håller på med.

Så nej, jag tror inte det går att ha ledare utan följare och det är en av anledningarna till att jag tycker det är så viktigt att vi lär oss mer om hur och varför människor följer varandra.

Du måste acceptera cookies på denna sida för att videor ska fungera. För mer information, besök vår sida för cookies.

Leave a Reply