Följare är inte ledarens redskap

Bild på leopard med texten: Följare är inte ledarens verktyg"

Hej allihop. Jag ber om ursäkt för att det gått lite tid sedan jag lade upp något här. Jag arbetar för fullt med kommande boken ”Konsten att följa”. Nu är det inte långt kvar. 🙂 

En annan sak jag vill nämna innan vi kör igång dagens ämne är att jag på grund av tidsbrist inte hinner göra mina videos på både svenska och engelska. Eftersom de flesta svenskar förstår engelska men de flesta engelsktalande inte förstår svenska, har jag beslutat att tillsvidare köra alla mina videos på engelska.

Med det sagt, låt oss köra igång. 

Jag hör ibland att folk prata om följare som ”ledarens verktyg”.

Vanligtvis tror den som säger så att ledare fungerar som någon slags beslutsfattare. Att ledaren har en plan och kommer sedan att använda följarna för att säkerställa att planen blir framgångsrik.

Enligt denna uppfattning är följare inget annat än marionetter som kontrolleras av en enda individ.

Men som vi diskuterat tidigare så följer vi bara ledare när vi vill uppnå något. Med andra ord väljer vi att följa någon när vi tror att denna person kan ta oss ett steg närmare vårt mål. Det betyder att följare är beslutsfattare.

När allt kommer omkring är det ju följarna som bestämmer vem de vill följa och när. Och de använder ledare för att hjälpa dem att nå sina mål.

Med andra ord är följare inte ledarens verktyg. Snarare är det tvärtom. Ledarna är följarnas verktyg.

Du måste acceptera cookies på denna sida för att videor ska fungera. För mer information, besök vår sida för cookies.

Leave a Reply